Tuesday, November 30, 2021
Home Lajme Sondazhi: Marrëveshja e Ohrit e bëri Maqedoninë e veriut një vend më...

Sondazhi: Marrëveshja e Ohrit e bëri Maqedoninë e veriut një vend më të mirë, por ka ende punë për të bërë

Anketa kombëtare tregon pranim dhe mbështetje të fortë për Marrëveshjen e Ohrit.

71 përqind e maqedonasve dhe 59 përqind e shqiptarëve besojnë se marrëveshja e Ohrit ka përmirësuar jetën e shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut, tregon një sondazh kombëtar i Institutit për Kërkime Politike Shkup në emër të Ministrisë për Sistemin Politik, të kryer me telefon në javën e fundit të korrikut dhe javën e parë të gushtit me gjithsej 1620 të anketuar.

“Anketa tregon se 20 vjet pas nënshkrimit qytetarët ende e pranojnë Marrëveshjen e Ohrit ende si bazën e një jete paqësore, të barabartë dhe më të mirë në vendin tonë. Dhe kjo tregon se veçanërisht jeta e shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut është përmirësuar dhe ne kemi arritur barazi në shumë fusha”, njofton zëvendëskryeministri i parë dhe ministri për sistemin politik, Artan Grubi.

Maqedonia e Veriut është bërë një vend më i mirë si rezultat i Marrëveshjes së Ohrit – 69 përqind e shqiptarëve pajtohen me këtë deklaratë dhe po ashtu 67 përqind e maqedonasve që votojnë për LSDM, ndërsa 86 përqind e maqedonasve etnikë që votojnë për VMRO nuk pajtohen.

Një fotografi e ngjashme tregon deklaratën e mëposhtme: “Marrëveshja e Ohrit kontribuoi në paqen dhe integrimin në BE dhe NATO.” Këtu edhe 77 përqind e shqiptarëve dhe 66 maqedonas që votojnë për LSDM pajtohen, ndërsa përsëri 85 përqind e votuesve të VMRO nuk pajtohen.

“Pa Marrëveshjen e Ohrit vendi ynë nuk do të ishte këtu ku jemi tani: Një komb paqësor me një shoqëri të barabartë, anëtar i NATO -s dhe në pragun e Bashkimit Evropian”, tha Grubi dje.

“Por ne gjithashtu duhet të kuptojmë se Marrëveshja e Ohrit është themeli i shoqërisë sonë të ndërsjellë, i mënyrës se si jetojmë në mënyrë të barabartë së bashku – për të gjithë ne. Ne duhet të kapërcejmë ndarjen partiake, kur bëhet fjalë për shtyllat e shtetit tonë. Dhe për ta arritur këtë, ne kemi ende punë për të bërë.”

Kur bëhet fjalë për pyetjen se cila parti mund të mbrojë më së miri të drejtat e shqiptarëve dhe komuniteteve të tjera, publiku ka një opinion të qartë: Në mesin e shqiptarëve 47 përqind thonë se është BDI, ndërsa 31 përqind thonë se është Alianca dhe Alternativa, 8 përqind i besojnë BESA -s. LSDM merr vetëm 1 pikë përqindje në këtë pyetje, VMRO zero. Edhe më i qartë është ndryshimi kur pyesni maqedonasit: Përsëri 47 përqind deklarojnë se BDI është mbrojtësi më i mirë i të drejtave të shqiptarëve, i ndjekur nga LSDM me 27 dhe BESA me 8 përqind, ndërsa Alianca dhe Alternativa kanë vetëm 5.

“Ne mund të shohim se qeveria e LSDM -së dhe BDI -së në total ka besimin më të lartë të qytetarëve në këtë çështje”, përfundon Grubi.

“Marrëveshja e Ohrit zbatohet gjerësisht. Ne arritëm përdorimin simbolebe, kemi më shumë përfaqësues në institucionet shtetërore se kurrë dhe kontribuojmë në qeverisjen e Maqedonisë së Veriut në nivelet më të larta. Nuk ka më hendek midis grupeve etnike në Maqedoninë e Veriut, ne po shkojmë drejt një të ardhme më të mirë së bashku. Anketa tregon se 20 vjet pas Marrëveshjes së Ohrit, jeta e shqiptarëve dhe komuniteteve të tjera është përmirësuar në masë. Por ne ende kemi punë për të bërë.”pohon Grubi, duke treguar disa çështje të cilat duhet të përmirësohen më tej.

Kur bëhet fjalë për zgjidhjen ligjore të çështjeve gjyqësore, 23 përqind e shqiptarëve e quajnë këtë si çështjen më të rëndësishme për t’u kujdesur. 33 përqind e maqedonasve e shohin këtë çështje si çështjen më urgjente për t’u zgjidhur.

“Ne shohim që drejtësia e barabartë nuk është vetëm një çështje etnike. Ne duhet të përmirësojmë më tej sistemin tonë gjyqësor dhe të ndërtojmë besim në institucionet ”, thotë Grubi.

Midis shqiptarëve një çështje del në pah: 33 përqind e shqiptarëve kërkojnë investime të barabarta në rajonet dhe lagjet shqiptare. “Pasi kemi vendosur themelin e barazisë me ligjin për gjuhët dhe përfaqësimin e barabartë, kjo është detyra jonë e radhës. Si pjesë e agjendës sonë të Gjelbër ne po investojmë në një infrastrukturë moderne dhe të gjelbër, që do të thotë rrugë të reja, sisteme të ujërave të zeza, furnizim me ujë të pijshëm, menaxhim të mbeturinave, hekurudhë, dixhitalizim dhe shumë përmirësime të tjera në të gjithë vendin, por veçanërisht në rajonet që ishin lënë pas në të kaluarën “, Grubi përfundon vlerësimet e veta për sondazhin e zhvilluar.

RELATED ARTICLES

S’kanë të ndalur ofendimet e Aleancës ndaj Alternativës

Deri pak kohë më parë në koalicion në frontin e përbashkët opozitarë ndërsa tani situata ka ndryshuar mes dy partive shqiptare Alternativës dhe Aleancës...

Grubi – Geer: Kontesti me Bullgarinë të mbyllet sa më shpejtë, koha për datë

Zëvendëskryeministri i parë dhe ministër për Sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, z. Artan Grubi sot ka pritur në takim ambasadorin e BE-së në...

Grubi – Kyuchyuk: Falenderim ndaj Bullgarisë për profesionalizmin dhe menaxhimin e situatës

Zëvendëskryeministri i parë dhe ministër për Sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, z. Artan Grubi i shoqëruar nga eurodeputeti Ilhan Kyuchyuk, ministri i Ekonomisë,...

Most Popular

S’kanë të ndalur ofendimet e Aleancës ndaj Alternativës

Deri pak kohë më parë në koalicion në frontin e përbashkët opozitarë ndërsa tani situata ka ndryshuar mes dy partive shqiptare Alternativës dhe Aleancës...

Grubi – Geer: Kontesti me Bullgarinë të mbyllet sa më shpejtë, koha për datë

Zëvendëskryeministri i parë dhe ministër për Sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, z. Artan Grubi sot ka pritur në takim ambasadorin e BE-së në...

Grubi – Kyuchyuk: Falenderim ndaj Bullgarisë për profesionalizmin dhe menaxhimin e situatës

Zëvendëskryeministri i parë dhe ministër për Sistem politik dhe marrëdhënie ndërmjet bashkësive, z. Artan Grubi i shoqëruar nga eurodeputeti Ilhan Kyuchyuk, ministri i Ekonomisë,...

Nëntori i dy ushtrive dhe i pabarazisë ndërkombëtare

Kosova i ka pasur dy ushtri. Ushtrinë e popullit, UÇK-në. Dhe, pas shpalljes së pavarësisë, FSK-në, e cila sot shënon ditën e saj. Nesër,...